Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός γοήτευε πάντα τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές και κέντριζε το ενδιαφέρον και τη φαντασία τους. Έτσι οι αρχαίοι λαοί άρχισαν να αναζητούν στον ουρανό σχήματα και μορφές ενώνοντας με νοητές γραμμές τα λαμπρότερα αστέρια. Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, ομάδες, δηλαδή, αστεριών που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. Οι αρχαίοι χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους παρομοίασαν τις μορφές που σχηματίζονταν στον ουρανό με θεότητες, μυθικούς ήρωες, ζώα και αντικείμενα και τους έδωσαν αντίστοιχα ονόματα.

Στην Γ΄ τάξη μαθαίνουμε για τη μυθολογία μας και γνωρίζουμε πολλούς ήρωες και τις ιστορίες τους. Είπαμε λοιπόν με την κυρία μας, Μαρία Αρβανιτάκη, να βρούμε και το μύθο που κρύβεται πίσω από βασικούς αστερισμούς, όπως είναι η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, ο Τοξότης, ο Κριός, ο Κύκνος, η Λύρα, ο Πήγασος, ο Ηρακλής, ο Λέων κ.τ.λ.

Βρήκαμε πληροφορίες και μάθαμε για τους αστερισμούς, τους ζωγραφίσαμε και ανεβάσαμε τις εργασίες μας στον ψηφιακό τοίχο της τάξης μας.

Η εμπειρία μας όμως δεν τελείωσε εκεί, αφού είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε για λίγο στην τάξη μας τον κ. Παναγιώτη Παντζέκο, Φυσικό και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο οποίος μας μίλησε με τη σειρά του για τη μυθολογία πίσω από τους αστερισμούς, μας ταξίδεψε στο ηλιακό μας σύστημα και μας είπε για τη Μεγάλη Σύνοδο Δία-Κρόνου που λάμβανε χώρα την ίδια μέρα!

Φανταστικά μας φάνηκαν όλα τούτα και νομίζω ότι το ταξίδι της αστροπαρατήρησης μόλις ξεκίνησε κι έχουμε ακόμη να μάθουμε πολλά...!

      

Τελευταία Νέα

Που θα μας βρείτε


Προβολή 43o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Free Joomla! template by Age Themes