Στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγγλική Γλώσσας , οι μαθητές μας, έμαθαν και αναπαράστησαν  κι αυτοί το έθιμο του Χάλογουιν.

20141027 082125

20141027 082136

Το Χάλογουιν(Halloween ή Hallowe'en) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat" («φάρσα ή κέρασμα»).

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο,αυτόν του τσιγγούνη και πειραχτήρηΤζακ. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ένα ποτό μαζί.Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθέι σε ένα νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους.Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν εμπρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε...

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστητε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο απο κάποιο δέντρο.Ζήτησε λοιπόν από τον διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο.Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου.Ο διάβολος λοιπόν ήταν παγιδευμένος...Δεν μπορούσε να κατέβει..Γι αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε.Πήγε στον παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός.Έτσι τον έστειλε στην κόλαση.Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα.Είπε λοιπόν στον Τζακ να φύγει...Όμως ο Τζακ τον ρωτάει ''Πως θα φύγω;Έξω έχει σκοτεινιά''. Και ο διάολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στην νύχτα.Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του καθώς ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά),το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο..Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Έτσι κάθε Χάλογουιν, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια,πατάτες, κολοκύθες, βάζανε μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη και πειραχτήρη Τζακ.

 

 

Η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο διδάσκεται στις 4 τελευταίες τάξεις. Από το 1993 η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται και στην Γ΄ Δημοτικού. Σήμερα οι μαθητές του Δημοτικού μαθαίνουν, εκτός από την Αγγλική, και τη Γαλλική ή τη Γερμανική στις δύο τελευταίες τάξεις της Α/θμιας εκπαίδευσης.
Η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται στο Δημοτικό από τη Γ΄ τάξη σε όλα τα σχολεία εκτός από τα 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια, τα οποία είναι, κατά κανόνα, σχολεία απομακρυσμένων ή δυσπρόσιτων περιοχών. Στα σχολεία αυτά ο διορισμός εκπαιδευτικού Αγγλικής δεν είναι εφικτός, επειδή είναι αδύνατον ο εκπαιδευτικός αυτός να συμπληρώσει πλήρες ωράριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας σε μικρές ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό η Αγγλική γλώσσα διδάσκεται στην Α΄ και Β΄ τάξη σε μερικά από τα 28 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία της χώρας
 

 

 

Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνει όλες τις μορφές και τα είδη άσκησης του σώματος με στόχο την ισόρροπη ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.
 
Η παιδαγωγική αξία της άθλησης και του αθλητισμού:
 • Σωματική εξάσκηση: Υγεία - Ευεξία
 • Δημιουργική εκτόνωση του ανθρώπινου δυναμισμού.
 • Απομάκρυνση των νέων από αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα (βία-ναρκωτικά κ.ά.)
 • Καλλιέργεια του αισθήματος της ομαδικότητας της συνεργασίας και της φιλίας.
 • Καλλιέργεια της άμιλλας: Ο συναθλητής δεν είναι αντίπαλος αλλά συνεργάτης που ωθεί το παιδί να ξεπεράσει τα δικά του όρια.
 • Καλλιέργεια της ανταγωνιστικότητας και μαχητικότητας στην προσπάθεια του νέου να επιτύχει υψηλότερους στόχους.
 • Αυτοπειθαρχία και υπακοή στους κανόνες του ομαδικού παιχνιδιού.
 • Εξάσκηση διανοητικών ικανοτήτων: Μέσα από τον αθλητισμό και το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να ασκούν την κρίση τους και την αντιληπτικότητά τους κατά την επίλυση διαφόρων προβλημάτων και καταστάσεων.
 • Ο αθλητισμός διδάσκει την αυτάρκεια, την προσωπική αυτονομία και την ηγετικότητα.
 • Επίσης αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τρόπο διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου.
 • Η αξιοποίηση του αθλητισμού ως υψηλού παιδιαγωγικού μέσου αποτελεί μια σημαντική προσφορά του αρχάιου ελληνικού κόσμου στον πολιτισμό μας.
 • Ο αθλητισμός προσφέρει την ευκαιρία σε όλα τα έθνη να παραμερίσουν ό,τι τους χωρίζει και να εστιάσουν σε ό,τι τους ενώνει καθιστώντας τους κοινωνούς στο υψηλότερο και ευγενέστερο αγαθό της ανθρωπότητας: την ειρήνη

 

 

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής διεξάγονται πρωταθλήματα σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα στα οποία συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων της Ε' και ΣΤ'.
 
Ο ανώτατος σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι η νίκη, παρά πώς, από ποιους δρόμους, με ποιαν προπόνηση, με τι πειθαρχία, ακολουθώντας αυστηρά τους νόμους του παιχνιδιού να μάχεσαι για την νίκη! (Νίκος Καζαντζάκης) 
 
 

Υποκατηγορίες

Τελευταία Νέα

Που θα μας βρείτε


Προβολή 43o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Free Joomla! template by Age Themes